Sepetiniz Şuan Boş
Blefarit Nedir?
Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Blefarit genellikle göz kapaklarının kenarları boyunca her iki gözü de etkiler.
Blefarit genellikle kirpiklerin tabanına yakın küçük yağ bezleri tıkandığında, tahrişe ve kızarıklığa neden olduğunda ortaya çıkar. Çeşitli hastalıklar ve durumlar blefarite neden olabilir.
Blefarit genellikle tedavisi zor olan kronik bir durumdur. Ancak genellikle görme duyunuzda kalıcı hasara neden olmaz ve bulaşıcı değildir.
Semptomlar
Blefarit belirti ve semptomları genellikle sabahları daha kötüdür. Semptomlar:
· Göz sulanması
· Kırmızı gözler
· Gözlerde yanma veya batma hissi
· Yağlı görünen göz kapakları
· Kaşıntılı göz kapakları
· Kırmızı, şişmiş göz kapakları
· Göz çevresindeki deride pullanma
· Kabuklu kirpikler
· Göz kapağı yapışması
· Işığa duyarlılık
· Genellikle göz kırpma ile düzelen bulanık görme
Ne zaman bir doktora görünmeli
İyi hijyene rağmen iyileşmeyen blefarit belirti ve semptomlarınız varsa doktorunuzdan randevu alın.
Nedenleri
Blefaritin kesin nedeni net değil. Aşağıdakilerden biri veya daha fazlasıyla ilişkili olabilir:
· Seboreik dermatit – kafa derisinin ve kaşların kepeği
· Enfeksiyon
· Göz kapaklarınızdaki tıkalı veya arızalı yağ bezleri
· Rosacea – yüzde kızarıklıkla karakterize bir cilt hastalığı
· Göz ilaçlarına, kontakt lens solüsyonlarına veya göz makyajına karşı alerjik reaksiyonlar dahil alerjiler
· Kirpik akarları veya bitleri
· Kuru gözler
Komplikasyonlar
Blefaritiniz varsa, ayrıca şunlar da olabilir:
· Kirpik sorunları. Blefarit, kirpiklerin düşmesine, anormal şekilde büyümesine (yanlış yönlendirilmiş kirpikler) veya renginin kaybolmasına neden olabilir.
· Göz kapağı cilt problemleri. Uzun süreli blefarit nedeniyle göz kapaklarınızda yara izi gelişebilir. Veya göz kapağı kenarları içe veya dışa doğru dönebilir.
· Kuru gözler. Kepekle ilişkili pullanma gibi göz kapaklarından dökülen anormal yağlı salgılar ve diğer döküntüler, gözyaşı filminizde birikebilir.
· Anormal gözyaşı filmi, göz kapaklarınızın nemli kalmasına engel olur. Bu, gözlerinizi tahriş edebilir ve kuru göz belirtilerine neden olabilir.
· Arpacık, kirpik tabanının yakınında gelişen bir enfeksiyondur. Sonuç, göz kapağınızın kenarında ağrılı bir yumrudur. Arpacık genellikle en çok göz kapağının yüzeyinde görülür.
· Şalazyon, meibomian kisti. Göz kapağının kenarındaki, kirpiklerin hemen arkasındaki küçük yağ bezlerinden birinde tıkanma olduğunda bir sarkma meydana gelir. Bu tıkanma, göz kapağının şişmesine ve kızarmasına neden olan bezin iltihaplanmasına neden olur. Bu düzelebilir veya sert, rahatsız edici olmayan bir çıkıntıya dönüşebilir.
· Kronik pembe göz. Blefarit, tekrarlayan pembe göz nöbetlerine (konjunktivit) yol açabilir.
· Korneanın yaralanması. İltihaplı göz kapaklarından veya yanlış yönlenmiş kirpiklerden kaynaklanan sürekli tahriş, korneanızda bir yara oluşmasına neden olabilir. Yeterli gözyaşına sahip olmamak, kornea enfeksiyonu riskinizi artırabilir.
Tedavi
Gözlerinizi yıkamak ve sıcak kompres kullanmak gibi kişisel bakım önlemleri, çoğu blefarit vakası için gerekli olan tek şey olabilir. Kendi kendine bakım önlemleri yeterli değilse, doktorunuz aşağıdakiler dahil reçeteli tedaviler önerebilir:
· Enfeksiyonla mücadele eden ilaçlar. Göz kapağına uygulanan antibiyotiklerin semptomları hafiflettiği ve göz kapaklarındaki bakteriyel enfeksiyonu çözdüğü gösterilmiştir. Bunlar, göz damlaları, kremler ve merhemler dahil olmak üzere çeşitli şekillerde mevcuttur.
Topikal antibiyotiklere yanıt vermezseniz, doktorunuz oral bir antibiyotik önerebilir.
· Enflamasyonu kontrol altına almak için ilaçlar. Bunun için steroid göz damlaları veya merhemler kullanılır, genellikle sadece diğer tedavilere cevap vermeyen kişiler için. Doktorunuz hem antibiyotik hem de antiinflamatuar ilaçlar yazabilir.
· Bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar. Topikal siklosporinin (Restasis), blefaritin bazı belirti ve semptomlarında rahatlama sağladığı gösterilmiştir.
· Altta yatan koşullar için tedaviler. Seboreik dermatit, rosacea veya diğer hastalıkların neden olduğu blefarit, altta yatan hastalığın tedavi edilmesiyle kontrol edilebilir.
Blefarit nadiren tamamen kaybolur. Başarılı bir tedavi ile bile, durum genellikle kroniktir ve göz kapağı temizliği günlük dikkat gerektirir. Tedaviye yanıt vermezseniz veya kirpiklerinizi de kaybettiyseniz veya yalnızca bir göz etkilenmişse, durum lokalize bir göz kapağı kanserinden kaynaklanıyor olabilir.
Yaşam tarzı ve ev ilaçları
Kendi kendine bakım önlemleri, çoğu blefarit vakası için gereken tek tedavi olabilir.
Gözlerini her gün temizlemek
Blefaritiniz varsa, alevlenmeler sırasında günde iki kez ve durum kontrol altına alındıktan sonra günde bir kez kişisel bakım seçeneklerini uygulayın:
· Göz kapaklarınızdaki kabuklu tortuları gevşetmek için kapalı gözünüzün üzerine birkaç dakika ılık kompres uygulayın.
· Temiz bir bez veya temiz bir parmak kullanarak göz kapaklarına sıkıca ama nazikçe masaj yapın.
· Hazır paketli tek kullanımlık göz temizleme bezi ile kirpiklerinizin dibindeki yağlı kalıntıları temizleyin.
· Kirpikleriniz için birkaç damla seyreltilmiş bebek şampuanı veya reçetesiz satılan bir göz kapağı temizleyici kullanın.
· Göz kapaklarınızı bu şekilde temizledikten sonra topikal bir antibiyotik merhem kullanmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.
Göz kapaklarınız iltihaplandığında göz makyajını kullanmayı bırakmanız yardımcı olabilir. Makyaj, göz kapaklarınızı temiz tutmanızı ve kirden arındırmayı zorlaştırabilir. Ayrıca makyajın bölgeye tekrar bakteri sokması veya alerjik reaksiyona neden olması mümkündür.
Kepek ve akarları kontrol altına alın
Blefaritinize katkıda bulunan kepek varsa, doktorunuzdan kepek şampuanı önermesini isteyin. Kepek şampuanı kullanmak, blefarit belirti ve semptomlarınızı hafifletebilir.
Göz kapaklarınızda her gün çay ağacı yağı şampuanı kullanmak akarlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Veya haftada bir kez reçetesiz satılan% 50 çay ağacı yağıyla göz kapaklarınızı nazikçe ovalamayı deneyin. Altı hafta içinde iyileşme görmezseniz doktorunuzla iletişime geçin.